“Je leert het vak van echte vakidioten”

Heycop in Houten is een middelgrote onderneming met meer dan 100 jaar ervaring in de gieterij sector en de metaalbewerking. Ze biedt een unieke combinatie van ontwerpen, rapid prototyping, gieten, bewerken en assembleren. Onlangs heeft een nieuwe medewerker van Heycop de opleiding CNC frezer / draaier bij Verder in Techniek succesvol afgerond.

“We zijn al jaren op zoek naar goede draaiers en frezers”, vertelt Ko van Rijn, productieleider bij Heycop. “Er ontstaat een enorm probleem in de branche vanwege de vergrijzing; alle kennis stroomt straks de bedrijven uit. Het is dus van belang dat alle vakkennis overgedragen wordt aan jonge, gemotiveerde krachten. Een goede draaier / frezer kan zelfstandig machinaal verspanen en heeft ook nog eens voldoende sociale vaardigheden om zijn collega’s een handje te helpen. Daarmee kom je verder in de business.”
Enige tijd terug heeft Heycop een enthousiaste jongeman aangenomen. “Hij heeft HBO Bouwkunde gestudeerd, maar kon daar zijn draai niet in vinden en wilde graag verder in de metaalindustrie. Zijn motivatie en gedrevenheid hebben ons overtuigd hem via een opleiding verder klaar te stomen voor het vak.”

De docenten zijn échte vakmensen
Via Harm Kort kwam Ko van Rijn in aanraking met Verder in Techniek. “Harm Kort is een echte vakidioot, in de goede zin van het woord. Hij weet wat er speelt in de branche. Met zulke vakmensen als docent, was ik er zeker van dat onze nieuwe medewerker een opleiding bij Verder in Techniek moest volgen.”

Leren op de nieuwste machines
Ko van Rijn vervolgt: “de opleiding bij Verder in Techniek is heel praktijkgericht en er wordt gewerkt op de nieuwste van de nieuwste machines. Eerst waren we wat sceptisch over de opleidingsduur van 8 weken. Daar werd überhaupt lacherig over gedaan in de branche. Maar het bewijs dat het kan en een groot succes is, hebben we nu in handen!”

Blijvend op zoek naar nieuwe gemotiveerde krachten
Heycop is nog op zoek naar een nieuwe draaier / frezer. “De verwachting is groot dat hij of zij ook de opleiding bij Verder in Techniek zal gaan volgen. Normaal gesproken selecteren we zelf mensen die we een opleiding laten volgen. Maar Verder in Techniek heeft ook een strenge selectieprocedure, dus het kan maar zo zijn dat zij binnenkort een geschikte kandidaat voor óns hebben”, aldus Ko van Rijn.