Persbericht Randstad

Emmen, 28 juni 2017

 

De eerste zes werkzoekenden die versneld zijn opgeleid tot verspaner, zijn geslaagd en kunnen direct aan de slag bij bedrijven in de regio Drenthe, Friesland en Groningen. Op 4 mei startte in Emmen een versnelde opleiding tot CNC operator die werkzoekenden in acht weken tijd opleidt tot CNC-frezers en -draaiers. Dit is nodig om het tekort aan vakmensen in de regio op te vangen.

Voor werkzoekenden is het een ultieme kans. Dit is een technisch hoogwaardig beroep, waarin je dankzij de meest geavanceerde computertechnieken – nauwkeurig tot de 1000e millimeter – voorwerpen kunt snijden uit metaal op moderne CNC machines. De speciale scholingsroute hiervoor is een gezamenlijk initiatief van Randstad, opleider ‘Verder in Techniek’, UWV, Bedrijfsvakschool Techniek en Drenthe College.

Het verkorte scholingstraject van opleider ‘Verder in Techniek’ is gebaseerd op een bestaand initiatief   in de Achterhoek, waar het uitstroompercentage van deelnemers naar werk boven de 95% ligt. Daar zijn nu 120 personen tot CNC-verspaner opgeleid, waarvan er momenteel 110 werkzaam zijn in de metaalsector. Dit succes vormde voor Randstad Techniek aanleiding om het opleidingstraject landelijk te omarmen en een variant daarvan op te starten in de noordelijke provincies. De opleidingslocatie is in Emmen bij het Drenthe College.

Intensieve leerperiode naar nieuw werk

Het traject bestaat zowel uit een theoretisch gedeelte als een stage. ’Een deelnemer begint met acht weken school’, zo vertelt Peter Holtslag directeur van ‘Verder in techniek’. Volgens hem is de opleiding vrij intensief: ‘In die periode zitten de deelnemers veertig uur per week in de schoolbanken. Daarna gaan ze tien weken stage lopen bij één van de bij ons aangesloten werkgevers in de sector metaaltechniek. Na afronding van die stage worden zij voor een periode door Randstad bij de opdrachtgever gedetacheerd, waarna deze kan besluiten om hen een dienstverband aan te bieden.’

Het roer om

Het succes van dit leerconcept is mede te danken aan de veeleisende voorselectie op zogenaamde soft skills zoals ruimtelijk inzicht en nauwkeurigheid. Kandidaten die deelnemen aan dit intensieve traject durven het aan in een nieuwe wereld te stappen en het roer om te gooien. Ze gaan werk doen dat echt bij hen past.

Snel aan de slag

Dat de pilot een succes is blijkt uit de snelle plaatsing van alle deelnemende studenten. De oudste deelnemer is 57 jaar, hij begint maandag aan een nieuwe baan. Een volgende sessie bij het Drenthe College is al gepland. Eind september zullen acht nieuwe kandidaten kans op werk krijgen in de metaalsector. Randstad Techniek denkt 30 CNC-verspaners per jaar op te kunnen leiden en te kunnen plaatsen bij bedrijven in Noord Nederland. De opleiding wordt momenteel gegeven in de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe aan de Anna Pauwlonalaan te Emmen.

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Peter Holtslag, directeur Verder in Techniek, T 0641215519
Marije Boschma, opleidingsadviseur Randstad Vakschool Techniek Noord Nederland,
T 06-11616958
Nandi Burema, senior sales Randstad Techniek Noord Nederland, T 06-30719573