Meten en Meetmethoden

Als je een beetje gevoel voor techniek hebt, dan weet je: meten is weten. Om zeker te zijn dat je straks als CNC operator je producten precies de goede maten en afmetingen geeft moet je verstand hebben van de verschillende meetmethoden die je kunt gebruiken. Door te meten zorg je voor nauwkeurigheid, maar daarvoor moet je wel weten welke factoren invloed hebben op je meetnauwkeurigheid. Weten hoe en wanneer je de juiste meettechnieken en meetinstrumenten gebruikt is dus een belangrijk onderdeel van je vak in als CNC specialist. Daarom besteden we er in de opleiding veel aandacht aan, zowel als het om theorie gaat als in de praktijk.

Meetnauwkeurigheid bepalen

Als je straks met je CNC freesmachine aan het werk bent om een precisieonderdeel van een straaljager te maken, dan wil je zeker weten dat het exact past op alle andere componenten waar het vliegtuig mee wordt gebouwd. Daarvoor moet je weten hoe je moet meten, maar je moet ook begrijpen hoe je daarbij de meetnauwkeurigheid bepalen kunt. Hoe goed je ook meet, je kunt nooit garanderen dat je meting 100% nauwkeurig is. Met andere woorden: meten is weten, maar helemaal zeker weten doe je het nooit. Dat is op zich niet erg, zolang je daar maar bewust van bent. We leren je bijvoorbeeld omgaan met de meetnauwkeurigheid van een schuifmaat, naast een reeks andere (digitale) meetinstrumenten die je in de praktijk moet kunnen gebruiken. 

Meten van schroefdraad

Het meten van schroefdraad is een wezenlijk onderdeel van je werk als CNC operator. Als je een schroef maakt op een CNC draaibank, moet je zeker weten dat die schroef straks exact past in het schroefgat waarvoor de schroef bedoeld is. We leren je onder andere schroefdraad meten met een flankenschroefmaat, maar je leert ook hoe je schroefdraad kunt meten met schroefdraadkalibers. Zo ben jij straks in staat om ontwerpen te creëren waarbij je zeker weet dat er nergens eens schroefje los zit. 

Bekijk de brochure
Meten en meetmethodes

Werking van het ISO Passingstelsel

Wat je straks ook precies gaat maken als je eenmaal CNC operator bent, je hebt altijd te maken met toleranties. Met tolerantie bedoelen we de maximale afwijking van de nominale maten waarbij een onderdeel nog geschikt is voor gebruik. Zoals we hierboven al aangaven is in de echte wereld geen enkel product en geen enkele meting 100% nauwkeurig, want kleine afwijkingen kunnen altijd ontstaan. Om te bepalen of een schroef, een boorgat of een gefreesde sleuf nog bruikbaar is, werd het ISO-passingstelsel bedacht. Met het ISO passingstelsel kan iedereen, overal ter wereld, bepalen of een product geschikt is voor gebruik of te sterk afwijkt. Dat is de reden waarom we jou als CNC specialist leren hoe je met dit stelsel om kunt gaan, zodat jij straks altijd zelf kunt bepalen of wat jij gemaakt hebt goed genoeg is om bijvoorbeeld in die straaljager te gebruiken, zonder dat er ongelukken gebeuren. 

Nieuwsgierig geworden naar deze training van 4 uur? Meld je nu gratis aan!

Meld je nu aan

TERUGBELVERZOEK

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Vul je telefoonnummer in en we nemen contact met je op.

Bel mij terug

WAAROM DEZE OPLEIDING?

  • Training van 4 uur

  • Meten is weten

  • Gratis aanmelding

  • ISO passingsstelsel

Direct aanmelden?

Schrijf direct je in voor deze opleiding.

Direct aanmelden

Gooi het roer om

Het blijft bijzonder

‘Als je als meisje vwo hebt gedaan, dan ga je daarna naar de universiteit of het hbo. Een mbo-opleiding in de metaalbewerking zal dan nooit in iemands hoofd opkomen, het is simpelweg geen optie. Dat ik het later toch als optie ben gaan zien, was echt een openbaring. En als je dan zonder enige ervaring of relevante vooropleiding toch aan zo’n omscholingstraject mee mag doen, dan moet je die gouden kans met beide handen aangrijpen.

Marjolein Doets

Vrijblijvend contact

Laat je vrijblijvend voorlichten door een van onze experts.

Contact opnemen