CNC operator

Duur 8 weken
Locatie in overleg
Lesmateriaal inbegrepen
Direct inschrijven of meer informatie

Opleidingskalender

Je kunt instappen voor de volledige opleiding of voor het volgen van een module op onderstaande data:

Doetinchem

15 juli 2024 t/m 20 september 2024

23 september 2024 t/m 15 november 2024

18 november 2024 t/m 24 januari 2025

Nog maar 21 dagen tot de volgende training!

Direct inschrijven of meer informatie

Scherpenzeel

26 augustus 2024 t/m 18 oktober 2024

28 oktober 2024 t/m 20 december 2024

Nog maar 63 dagen tot de volgende training!

Direct inschrijven of meer informatie

CNC operator

Duur 8 weken
Locatie in overleg
Lesmateriaal inbegrepen
Direct inschrijven of meer informatie

CNC operator: technisch expert in CNC frezen, boren, draaien en meer

Een CNC operator is een technisch expert waar bedrijven door heel Nederland om staan te springen. Als CNC machine operator ben je specialist op het gebied van verspanen. Onder verspanen vallen frezen, boren, draaien, kotteren en meer, maar dan wel met de meest geavanceerde en computergestuurde machines die je maar kunt bedenken. Dat is ook niet zo gek, want een CNC specialist werkt aan producten en onderdelen die over de hele wereld worden gebruikt in de meest complexe en innovatieve toepassingen. Er wordt niet voor niets gezegd dat onze Nederlandse bedrijven meespelen in de Champions League van de metaalindustrie. Met onze opleiding tot CNC operator sta jij straks in de spits!

De betekenis van CNC operator

CNC frezen, draaien, boren en kotteren zijn allemaal vormen van wat door professionals verspanen wordt genoemd. Deze technieken zijn er allemaal op gericht om specifieke vormen te snijden uit een stuk basismateriaal – en in de metaalbewerking is dat natuurlijk metaal. De afkorting CNC in het begrip CNC operator staat voor Computer Numerical Control. Dat wil zeggen dat je getallen invoert in een computersysteem, waarmee de draai- frees- of boorapparatuur wordt aangestuurd. Dat gebeurt in een speciale cabine waar een computer de bewegingen controleert terwijl het materiaal met speciale vloeistoffen wordt gekoeld. Door deze moderne software en de geavanceerde hardware samen te laten werken kun je als CNC operator met enorme nauwkeurigheid precies de vormen uit het metaal draaien, snijden, frezen en boren die nodig zijn voor allerlei hightech toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan stalen producten voor de autotechniek, aluminium vliegtuigcomponenten, of onderdelen voor machines die in allerlei fabrieken worden ingezet.

CNC operator training

Bij Verder In Techniek hebben we al honderden mensen opgeleid en omgeschoold in onze intensieve CNC operator training. Dat doen we in acht weken, met een team van begeleiders die stuk voor stuk met beide benen in de praktijk staan. In onze CNC operator opleiding leren we je zowel de theorie als de praktijk van het vak. Je leert technische tekeningen lezen en je eigen ontwerpen vormgeven en perfectioneren met die nieuwste software uit het werkveld. Tegelijk zet onze CNC machine operator training je al na een week zelf aan de knoppen van de kostbare CNC apparatuur die we in huis hebben. Dat is een hele verantwoordelijkheid, en daarom gaan we alleen in zee met mensen die serieus werk willen maken van hun toekomst met onze opleiding CNC operator. Daarbij is je achtergrond of CV minder belangrijk dan je interesse en motivatie. Heb jij passie voor techniek en hou je ervan om heel nauwkeurig werk te leveren voor een perfect resultaat? Dan is het zeker de moeite om contact op te nemen met de CNC operator opleiding van Verder In Techniek! 

Het programma

 • Lezen en interpreteren van opdrachten, werktekeningen en schetsen.
 • Controle producten en documentatie.
 • Controleren, bevestigen, opspannen van materiaal en afstemmen van gereedschappen in de machine.
 • Oproepen, invoeren en wijzigen van CNC programma.
 • Bepalen van de verspaningscondities en parameters.
 • Programmeren, instellen en afstellen van de machine.
 • Deelnemen aan product reviews.
 • Simuleren en bijstellen van programma’s.
 • Bedienen van machines en uitvoeren van bewerkingen volgens voorschriften m.b.t. CAM.
 • Meten en controleren van het eigen werk, zowel tussentijds als bij de eerste productcontrole.
 • Vastleggen en opslaan van gebruikte CNC programma’s.
 • Eventueel meedenken over het ontwerp van het product.
Download het programma
Download de flyer

De opleiding CNC operator bestaat uit de volgende modules

Tekeninglezen

De modules zijn ontworpen door Verder in techniek om de communicatie in machinefabrieken te verbeteren. Het is belangrijk dezelfde taal te spreken en maatstaven, uitgangspunten en normen te hebben.

Meer lezen

Meten en meetmethoden

Tijdens de cursus meten en meetmethoden maken de deelnemers kennis met de schuifmaat, schroefmaat en hoogtemeter en leren de specifieke eigenschappen, vaardigheden en gebruik van de meetinstrumenten.

Meer lezen

Materialenkennis

Deze modules zijn ontworpen door Verder in Techniek om de deelnemers kennis te laten maken met de verschillende materialen en hun specifieke eigenschappen. De verschillende legeringselementen van het materiaal worden behandeld.

Meer lezen

Basis draaien

Tijdens de cursus basis draaien maken de deelnemers kennis met de verschillende draai technologieën en kan de vertaalslag maken naar de juiste snijgereedschappen en verspaningsdata.

Meer lezen

Basis frezen

Tijdens de cursus basis frezen maken de deelnemers kennis met de verschillende freestechnologieën en kan de vertaalslag maken naar de juiste snijgereedschappen en verspaningsdata.

Meer lezen

Basis boren en tappen

Tijdens de cursus basis boren en tappen maken de deelnemers kennis met de verschillende boor en tap technologieën en kan de vertaalslag maken naar de juiste snijgereedschappen en verspaningsdata.

Meer lezen

CNC draaien programmeren

Tijdens de cursus maken de deelnemers kennis met en voeren basis programmeer handelingen uit in de programmeer software. Hierbij houden ze rekening met het uitgangsmateriaal en het gevraagde eind resultaat.

Meer lezen

CNC frezen programmeren

Tijdens de cursus maken de deelnemers kennis met en voeren basis programmeer handelingen uit in de programmeer software. Hierbij houden ze rekening met het uitgangsmateriaal en het gevraagde eind resultaat.

Meer lezen

CNC draaien praktijk

Tijdens de cursus maken de deelnemers kennis met het uitvoeren van de basis handelingen op een aan de machine, zoals machine opstart procedure, opspannen, nulpunt instellen, turret bediening, verplaatsing in X en Z as en meer.

Meer lezen

CNC frezen praktijk

Tijdens de cursus maken de deelnemers kennis met het uitvoeren van de basis handelingen op en aan de machine, zoals machine opstart procedure, opspannen,0 punt instellen, gereedschap instellen en meer.

Meer lezen

Basis opspannen draaien

Tijdens de cursus van opspannen op de draaimachine maken de deelnemers kennis met de werking, spankracht en spanmiddel en leren de specifieke eigenschappen, vaardigheden en gebruik van het spanmiddel.

Meer lezen

Basis opspannen frezen

Tijdens de cursus van opspannen op de freesmachine maken de deelnemers kennis met de werking, spankracht en spanmiddel en leren de specifieke eigenschappen, vaardigheden en gebruik van het spanmiddel.

Meer lezen

Moderne bewerking strategieën

Tijdens de cursus basis moderne bewerking strategieën leren de deelnemers efficiënt en effectief werken met een focus op uw productiekosten.

Meer lezen

Zij gingen je voor

Het blijft bijzonder
Als je als meisje vwo hebt gedaan, dan ga je daarna naar de universiteit of het hbo. Een mbo-opleiding in de metaalbewerking zal dan nooit in iemands hoofd opkomen, het is simpelweg geen optie. Dat ik het later toch als optie ben gaan zien, was echt een openbaring. En als je dan zonder enige ervaring of relevante vooropleiding toch aan zo’n omscholingstraject mee mag doen, dan moet je die gouden kans met beide handen aangrijpen.

– Marjolein Doets

Meer reviews
Marjolein Doets aan haar CNC machine

SCHRIJF JE DIRECT IN VOOR ONZE OPLEIDING

Direct inschrijven of meer informatie