Home/Kennisbank/ISO Passingstelsel

ISO Passingstelsel uitleg

In de hele industriële wereld wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ISO passingstelsel. Dat betekent automatisch dat je er als CNC operator in de metaalindustrie ook mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk dat een stuk ISO passingstelsel uitleg een vast onderdeel is van onze opleiding. Op deze pagina geven we kort aan wat het stelsel is en waarvoor het wordt gebruikt in de praktijk van de metaalbewerking.  

Wat is ISO?
De afkorting ISO staat voor de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Deze organisatie zorgt ervoor dat over de hele wereld dezelfde standaarden en normen worden gebruikt bij het maken van producten of het leveren van diensten. Zo weet je als CNC operator bijvoorbeeld zeker dat een schroef die hier in Nederland geschikt is om in een bepaald type auto te gebruiken, ook geschikt is voor gebruik in Duitsland of Japan. Erg handig dus, want de producten die jij straks gaat maken kunnen over de hele wereld worden gebruikt. Dan moet iedereen natuurlijk wel zeker weten dat het aan alle eisen voldoet om fouten en ongelukken te voorkomen.

ISO passingstelsel en tolerantie
Met het ISO passingstelsel kun je gemakkelijk bepalen of het product dat je hebt gemaakt binnen de zogenaamde toleranties valt. Met toleranties bedoelen we de maximale toegestane afwijkingen van het ideale ontwerp. In de praktijk zijn namelijk geen twee schroefjes 100% gelijk, omdat er altijd kleine afwijkingen kunnen ontstaan waar je geen invloed op hebt. Dat is niet erg, zolang de afwijkingen maar binnen de grenzen van de tolerantie vallen. Die grenzen bepaal je dus met het ISO passingstelsel, waar ter wereld je het schroefje ook maakt of gebruikt.

ISO passingstelsel en Excel
Om als CNC specialist snel te kunnen werken met het ISO passingstelsel, ga je leren hoe je het programma Excel slim kunt gebruiken. In Excel kun je heel gemakkelijk tabellen gebruiken om op te zoeken wat de tolerantie is voor een product X of Y, zoals bijvoorbeeld het schroefje dat je met je CNC draaibank hebt gemaakt. Met je kennis van Excel kun je straks zelfstandig bepalen of wat jij maakt geschikt is voor gebruik, waar ter wereld jouw CNC producten ook worden toegepast.

Bekijk de brochure

Opleidingskalender

Je kunt instappen voor de volledige opleiding of voor het volgen van een module op onderstaande data:

Doetinchem

6 mei 2024 t/m 28 juni 2024

1 juli 2024 t/m 6 september 2024

9 september 2024 t/m 1 november 2024

4 november 2024 t/m 10 januari 2025

Nog maar 13 dagen tot de volgende training!

Direct inschrijven of meer informatie

Scherpenzeel

21 mei 2024 t/m 12 juli 2024

26 augustus 2024 t/m 18 oktober 2024

28 oktober 2024 t/m 20 december 2024

Nog maar 28 dagen tot de volgende training!

Direct inschrijven of meer informatie

SCHRIJF JE DIRECT IN VOOR ONZE OPLEIDING

Direct inschrijven of meer informatie