Wat is CNC frezen?

Zelfs van ervaren technische professionals krijgen we de vraag nog wel eens: wat is CNC frezen nou precies? CNC frezen is voor veel mensen typisch zo’n term die ze kennen van vacaturesites of uit etalages van uitzendbureaus, zonder te weten wat het inhoudt. Dat is zonde, want CNC freeswerk is een prachtig vak waarvoor Nederlandse topbedrijven altijd gedreven vakmensen zoeken. Bij Verder In Techniek bieden we opleidingen en omscholing aan waarmee je snel als CNC operator aan het werk kunt. CNC frezen is een belangrijk onderdeel van dat vak: reden genoeg dus om even helder uit te leggen wat uitfrezen met CNC techniek nou precies betekent. 

Freestechniek 

Even los van de afkorting CNC draait freestechniek om het vervaardigen van gaten, sleuven en openingen in allerlei materialen. Het is een vorm van verspanen, waarbij met een frees wordt gewerkt. Je gebruikt voor dat frezen een machine waarin een ronddraaiende frees het werk doet. Anders dan bij een boormachine beweegt de frees niet omlaag richting de punt, maar opzij. Daardoor kun je in de metaalindustrie door frezen van staal of andere materialen zo bewerken dat er gaten, sleuven en uitsparingen in ontstaan. Welk materiaal er wordt gefreesd verschilt per sector: in de vliegtuigbouw zul je eerder een frees voor aluminium gebruiken, maar er zijn ook frezen voor materialen zoals hout en zelfs voor boomwortels in de grond ontworpen. Verder In Techniek richt zich helemaal op de metaalsector, dus bij ons leer je alles over specialistische freestechnieken om alle soorten materiaal mee te bewerken. 

Een CNC freesmachine: hightech frezen voor specialisten

In de moderne verspaningstechniek wordt veel gewerkt met CNC frezen. Een CNC freesmachine is computergestuurd en een zeer geavanceerd apparaat, waarbij de software de frees tot op de 100ste millimeter nauwkeurig (of eigenlijk nog veel preciezer) het metaal laat frezen. CNC staat voor computer numerical control. Dit houdt in dat de CNC operator waarden invoert waarmee de computer controleert hoe de frees over het materiaal beweegt. Een CNC freestafel is een hypermodern stukje technologie, waarbij in een afgesloten cabine een robotarm de frees beweegt. Terwijl de frees op hoge snelheid zijn werk doet wordt met vloeistofkoeling gezorgd dat de frees en het bewerkte metaal niet beschadigen. De CNC operator staat buiten de cabine met een controlepaneel te werken, om ervoor te zorgen dat de freesmachine precies doet wat de computer aangeeft. 

Bekijk de brochure
cnc draaien

Snel en vakkundig CNC frezen leren bij Verder In Techniek 

Bij Verder In Techniek staat een team van ervaren vakmensen klaar om jou in acht weken op te leiden tot CNC operator. Wij komen direct uit de praktijk, en dat merk je aan de manier waarop we je het vak leren. Al na de eerste week sta je zelf aan de knoppen van een state-of-the-art CNC freesmachine. Dat betekent een hoop verantwoordelijkheid, maar we gooien je natuurlijk niet zomaar voor de leeuwen. We leren je de theorie achter CNC frezen, maar dan op zo’n manier dat je het meteen praktisch kunt inzetten op de werkvloer. Als jij van techniek houdt, graag nauwkeurig werkt en een passie hebt voor maatwerk in metaal dat over de hele wereld wordt toegepast, dan is een carrière als CNC operator iets voor jou. Neem contact met ons op om te ontdekken of jij binnenkort zelf als CNC frezer aan het werk kunt, want de sector zit te springen om specialisten met passie voor goed werk! 

Meld je nu aan