Wat is kotteren?

Net als frezen, draaien en boren is kotteren een verspaningstechniekKotteren lijkt nog het meeste op het inwendig verspanen zoals dat op de draaibank gebeurt, bij kotteren draait echter het gereedschap terwijl dat bij het draaien stilstaat! Voor de duidelijkheid: bij boren en frezen werkt het precies zoomdat daarbij de frees of de boor draait, terwijl het materiaal stil blijft staan. Voor het verschil in betekenis tussen kotteren en draaien moeten we kijken naar de beitel die wordt gebruikt om het materiaal te bewerken. Bij draaien staat die beitel naar binnen gericht, en bij kotteren juist naar buiten. De techniek wordt gebruikt voor het kotteren van gaten in allerlei materiaal. Bij Verder In Techniek leer je hoe je als CNC kotteraar exact de juiste boringen in een stuk metaal kunt verspanen met een CNC bewerkingscentrum. 

Kotterbank

Zet zoals je bij het draaien werkt met een draaibank, gebruik je voor kotteren een kotterbank. In ons geval leren we je om te gaan met een CNC bewerkingscentrumwaarmee je computergestuurd exact de goede gaten in het metaal kottert. CNC staat voor Computer Numerical Control, wat wil zeggen dat je met de getallen die je op de computer invoert precies bepaalt wat de CNC machine doet. In onze opleiding leer je als CNC operator daarom hoe je de kotterbaar moet programmeren om automatisch te boren zoals jij dat wilt. Zodra je de theorie begrijpt mag je bij ons meteen zelf aan de knoppen van onze geavanceerde CNC kottermachine. Zo kun je je eigen ontwerpen in de praktijk vorm gaan geven, met de nieuwste technologie die we in de training gebruiken. 

Kotteren als CNC operator

Onze opleiding leert je de theorie en de praktijk van CNC frezen, CNC kotteren, CNC draaien en CNC boren. Daarnaast laten we je zien hoe je omgaat met meetresultaten en hoe je technische tekeningen leest. Dat combineren we met de vaardigheden die je nodig hebt om je eigen ontwerpen te programmeren, zodat je alle skill en kennis in huis hebt om na acht weken helemaal klaar te zijn voor een mooie carrière als CNC technicus. De Nederlandse metaalsector zit te springen om gemotiveerde en goed opgeleide vakmensen, dus als jij denkt dat CNC operator echt iets voor jou is, dan horen we dat graag. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een professionele loopbaan als CNC operator met een opleiding van Verder In Techniek!  

Bekijk de brochure
Meld je nu aan