Technisch tekening lezen

Zonder een goede training in technisch tekening lezen zou een opleiding CNC operator niet compleet zijn. Ook al is de nieuwste generatie CNC machines nog zo slim en geavanceerd, als jij niet goed begrijpt wat er precies bedoeld wordt met het ontwerp dat je moet maken gaat het fout. Daarom besteden we in de opleiding tot CNC operator ruime aandacht aan tekeninglezen. Je gaat aan de hand van duidelijke voorbeelden werken met steeds complexere bouwtekeningen en ontwerpen. Eerst lees je de technische tekeningen alleen op papier en op het scherm, maar al snel ga je er de praktijk mee in. Zo leer je het beste hoe je een ontwerptekening vertaalt naar een echt product dat je zelf verspaant in onze CNC machines. 

Cursus tekening lezen metaal

Een cursus tekening lezen voor metaalbewerking is een absolute noodzaak voor elke CNC technicus. Als jij straks zelf op de werkvloer staat zijn technische tekeningen de manier waarop jij je instructies krijgt van de ontwerpers waar je voor werkt. Als je op zo’n moment een vergissing maakt en de verkeerde instructies geeft aan je CNC freesmachine of andere apparatuur zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen die met CNC techniek werkt dezelfde taal spreekt. Dat is precies waar waarom technisch tekening lezen zo belangrijk is. Of je nu uit Nederland, Duitsland, of Japan komt, de technische tekeningen waar je mee werkt zorgen ervoor dat alle CNC specialisten ter wereld elkaar begrijpen. 

Symbolen en technische tekeningen

Een belangrijk deel van professioneel tekeninglezen is het begrijpen van de symbolen op technische tekeningen. Juist door symbolen zijn technische tekeningen voor iedereen te begrijpen, welke taal je ook spreekt. Misschien ga jij straks met je CNC freesmachine wel een ontwerp uitvoeren dat door een Rus is bedacht, want Nederlandse metaalbewerking is wereldwijd enorm in trek. Op dat moment is het wel zo handig dat je bij het tekening lezen symbolen begrijpt, ook als je geen vloeiend Russisch spreekt. 

Bekijk het lesprogramma
Technisch tekening lezen

Stuklijst

Een onderdeel van technisch tekening lezen is ook het begrijpen van wat door professionals een stuklijst wordt genoemd. In de CNC praktijk werk je regelmatig met verschillende onderdelen die samen een groter geheel vormen, zoals een compleet product bijvoorbeeld. Op een stuklijst staan alle verschillende onderdelen (of stukken) beschreven, zodat iedereen precies kan zien wat er nodig is om een bepaald ontwerp of product compleet te maken. Als je weet hoe je een stuklijst moet gebruiken en hoe je een technische tekening moet lezen, kun je als CNC operator straks foutloos de meest uiteenlopende producten maken. 

Nieuwsgierig geworden? Meld je nu gratis aan voor deze training van 4 uur! 

Meld je nu aan

TERUGBELVERZOEK

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Vul je telefoonnummer in en we nemen contact met je op.

Bel mij terug

WAAROM DEZE OPLEIDING?

  • Training van 4 uur

  • Aan de hand van duidelijke voorbeelden

  • Symbolen leren begrijpen

  • Gratis aanmelden

Direct aanmelden?

Schrijf direct je in voor deze cursus.

Direct aanmelden

Gooi het roer om

Het blijft bijzonder

‘Als je als meisje vwo hebt gedaan, dan ga je daarna naar de universiteit of het hbo. Een mbo-opleiding in de metaalbewerking zal dan nooit in iemands hoofd opkomen, het is simpelweg geen optie. Dat ik het later toch als optie ben gaan zien, was echt een openbaring. En als je dan zonder enige ervaring of relevante vooropleiding toch aan zo’n omscholingstraject mee mag doen, dan moet je die gouden kans met beide handen aangrijpen.

Marjolein Doets

Vrijblijvend contact

Laat je vrijblijvend voorlichten door een van onze experts.

Contact opnemen

Vrijblijvend contact

Laat je vrijblijvend voorlichten door een van onze experts.

Contact opnemen